Suède 36
Suède36 is opgericht in de Zwedenstraat (rue de Suède) 36 in Sint-Gillis, en bevindt zich vandaag in Vorst. Murielle Dasnoy en Christophe Mercier ontwikkelen projecten en reflecties in en over de stad. Het is een flexibel bureau dat vanuit burgerparticipatie en overleg zijn analyse en creativiteit ondersteunt en opbouwt.
Het bureau bestudeert de complexe werking van de stad op verschillende schalen, gaande van stedelijke tot architecturale projecten. Sinds enkele jaren is het bureau meer en meer betrokken bij opdrachten in de publieke ruimte. Zo stonden al een heel aantal speeltuinen, maar ook specifieke studies voor duurzame wijkcontracten, stationsomgevingen en stedelijke bouwblokken op het programma. Bij de ontwikkeling van complexe projecten voor de stad en haar publieke ruimte, wordt de rol van Suède 36 als bemiddelaar, ondersteuner en/of expert in overleg met de opdrachtgever gedefinieerd volgens haar nut. Aan de hand hiervan wordt het aantal medewerkers binnen een dossier op een verantwoorde manier aangepast. Het werkteam wordt per project aangepast aan de bestaande noden. Hiervoor worden ook samenwerkingen aan gegaan met ontwerpers, kunstenaars, specialisten, ingenieurs, etc.
In de projecten, zoals hierboven beschreven, deed Suède 36 veel ervaring op met onderhandelingsprocessen onder de vorm van “participatie”, een term die we zelf proberen te vermijden aangezien deze verwarring op kan leveren. Voor ons gaat het vooral om de installatie van een constructieve dialoog met de gebruikers van een project en alle verantwoordelijken voor wat betreft de conceptie van het toekomstig beheer van een bepaalde ruimte. Deze processen zijn belangrijk binnen ons werk, aangezien ze de analyse van de bestaande ruimte, de creatie van een project en onze creativiteit voeden. In veel gevallen tonen ze ook de meest pertinente opties voor een project.
We trachten met ons bureau niet ten alle prijzen te groeien, maar zorgen ervoor dat we ons afhankelijk van de vraag kunnen wapenen met de juiste complementaire expertises. Hiervoor gingen we al meerdere associaties aan met andere bureaus. Dankzij deze strategie wordt ook ons eigen palet aan kennis steeds groter. In het verleden werkten we reeds samen met de ontwerpers van Blink (Walking Madou), de experten in hergebruik Rotor (Place de Liverpool), kunstenares Anna Rispoli (quartier Bon Etat), landschapsarchitecte Ana Beja de Costa (wedstrijd Tivoli), mobiliteitsdeskundigen van Tritel-Technum (Mouscron), het wijkhuis “Buurthuis” (Bonnevie), lichtdeskundige isabelle Corten (Pietro), specialisten in identiteitsvorming en marketing van Minale Design Strategy (Schéma prospectif des quartiers commerçants) en enkele stedenbouwkundige en architectuur bureaus voor specifieke wedstrijden en samenwerkingen (Pierre Blondel, Sébastien Moreno, Bob361, B-architecten, Periphériques,…)